av Kjell Olav Lervåg

Se også:

Lynkurs i vaskeekte
Shadows-musikk

 

 Under Backbeat-festivalen I Kopervik 9. juni vil publikum oppleve Karmøys første Shadows-band!

The Shadows var en engelsk gitargruppe som hadde mange store inter-nasjonale slagere på 60-tallet. Vi nevner i fleng: Apache, Kon-Tiki, Wonderful Land, Atlantis, Foottapper og mange flere. Mange av gruppene på 60-tallet hadde enkelte instrumentaler på repertoaret, men ingen hadde Shadows-utstyr og bare Shadows- låter på repertoaret!

Gruppen the Shadvox ble startet på Veldetun, Avaldsnes høsten 2006. Leif Olaf Madsen og Jan Kåre Midtun var to karer som var oppvokst med musikk og hadde praktisert musikken på ulike måter.

Jan Kåre gikk i kor og kunne dra fram gitaren i festlige anledninger. Leif Olaf ble lokal mester i ”Bucks Polka” på Cactus Saloon Country Club i Kopervik. Etter en omlegging i country- klubben til mer akustiske instrumenter, valgte Leif Olaf å satse på elektrisk gitar i den lokale gruppen Fellows i 1970. Etter at Fellows gikk i oppløsning ble det Baccalao og senere Wendy. Han sluttet med spilling på offentlige tilstelninger i 1975.

Skjebnen ville at Jan Kåre og Leif Olaf ble svogere. De oppdaget sin felles interesse for musikk og kunne dra fram gitaren til felles hygge og i festlig lag. Shadows- musikken dukket stadig oftere opp og de siste 20 årene har de vært svorne Shadows fans! De har vært på flere konserter med Shadows og aldri blitt skuffet av gitarist Hank Marvins gitarferdigheter.

I dag har disse to investert i samme utstyr som Hank Marvin bruker.

Jan kåre forteller:

”- Vi fant to stk røde Fender Stratocastere – Hank Marvins signaturmodell – til salgs på nettet fra Sør-Tyskland. Vi tok en sjanse og kjøpte begge to usett og hadde kjempeflaks. De er vanskelige å oppdrive i dag og koster deretter!”

Men det skal mer til enn en gitar for å få til Shadows lyden?

”- Ja det er sant og visst! Vi fikk tak i en Alesis Q2 lydboks (ekko maskin) programmert med autentiske ”Shadows” ekko. Dette er for øvrig samme klangboks Hank Marvin bruker i dag.

Deretter var det viktig å få tak i rette forsterker. Etter en del leting klarte vi å kjøpe en VOX AC30 forsterker. Den ble egenhendig hentet hjem ”på sølvfat” fra Syd-Sverige!

Da skulle lyden være på plass. Men hva med gitarteknikk og plekterføring.

Det er ikke lett å få alle de detaljene på plass?

Jan Kåre peker på Leif Olaf og sier:

- Han hadde allerede ”studert” Hank Marvin i mange år, svarer Jan Kåre.

- ”Hank- professor!”, svarer Richard fra bass- hjørnet sitt. Han har holdt på med doktor- graden i 15 år på dette!

Leif Olaf blir ivrig og forteller:

- Jeg ble frelst på gitar da Apache kom i 1960. Lærte meg å spille den. da jeg var 9 år gammel. Senere ble det mye annen musikk, men på slutten av 80-tallet fikk jeg video og PC. Dette var verktøy som kunne brukes til detaljerte studier av Hank Marvins gitarteknikk. Bruk av ulike programmer og audioanalyse avslørte Hank Marvins eminente teknikk. Jeg lærte både noter og unoter. Jeg kunne fastslå når han byttet mikrofoner og hvilken type ekko som ble brukt. Innspillingen av ”Foottapper” måtte bl.a. være en dobbel innspilling, noe som Hank innrømmet senere i et intervju.

Leif Olaf som musiker er en studie verdt. Når han drar til med en låt blir han fullt konsentrert og svetten pipler! Transen er ikke langt unna. Han forteller at musikken er full av detaljer som må på plass. Dersom en 16-dels note eller en undertone forsvinner får han lyst å stoppe opp. Han vet det er bare han som merker det, men legger sjelen i perfeksjonisme.

Hva er bakgrunnen for bandet Shadvox?

- Vi har i mange år brukt playback når vi har spilt. Dette er proffe innspillinger som ofte er gjort i samme studio som The Shadows. Vi har samlet over 250 ulike Shadows- playbacks.
Når vi fikk tilbud om å spille på BackBeat ønsket vi et fullt band. Det gjør seg mye bedre på scenen med ekte live musikk!

Bandet ble dannet i løpet av høsten og består av folk som har sin bakgrunn fra 60-talls band. Bassist Richard Håland spilte i Sea Stars. Denne gruppen kom fra Kvitsøy og hadde mange spilleoppdrag her i distriktet på 60-tallet. Han flyttet til distriktet i 1965 og spilte i band til 1969. Trommeslager Tor Magne Hansen spilte i Early Birds og var også med på BackBeat I 2005.

- Vi spilte en del Shadows- låter i vår tid, men dette er noe helt annet. Hank- sjelen til Leif Olaf løfter dette til et ”klassisk” nivå. Dette vi gjør nå kunne aldri blitt gjort tidligere. Shadows- lyden var umulig å kopiere før. Nå er den gjenskapt. Klangen og notene er gjenskapt til minste detalj. Dette er fantastisk gøy, avslutter Tor Magne

Hva var det som gjorde at lokale grupper og lokale dansearrangementer stoppet opp rundt 1970?

- Det var musikken som endret seg. Gode musikere ble mer fascinert av tyngre musikk og gode LP-plater ble viktigere er slagere. Dansemusikken ble mer diskopreget og restaurantene overtok for de lokale dansearrangementer. I tillegg fikk vi Østeuropeiske band som leverte sjelløs dansemusikk. De virkelig musikkinteresserte gikk ikke på dans, men satt hjemme med sine favorittplater og stereoanlegg.

The Shadvox kan oppleves som første band ut under BackBeat 9. juni 2007 på Festplassen i Kopervik.