Historien om the Hep Stars

av Kjell Olav Leirvåg

 


The Hep Stars var Sveriges bestselgende gruppe på 60-tallet. På toppen av sin karriere solgte de mer plater enn både Beatles og Rolling Stones! "Hep Stars" betyr "Stars in the know".

Hep Stars ble dannet i Stockholm i1963 av bassisten Lennart "Lelle" Hegland og trommeslager Christer "Krille" Petterson. De to møttes mens de var i flyvåpenet. Jan "Janne" Frisk ble med i gruppen og litt senere klarte de å få tak i en organist, Hans "Hasse" Östlund.
Til å begynne med var det Jan som sang, men de fant ut at det ville være bedre å få tak i en som kunne konsentrere seg kun om sangen. De fikk med Sven "Svenne" Hedlund som dermed sluttet i gitargruppen Clifftones og ble sanger i Hep Stars. Etter ganske få spillejobber hadde Hep Stars blitt et in-band i Stockholm. Det gikk rykter om deres ville og heftige scene-opptreden.

De første innspilinger ble gjort og singelen Kana Kapila / I Got a Woman ble utgitt.
A-siden var en sang fra Hawaii spilt inn av den belgiske gruppen The Continental Cousins i 1961. B-siden var en Elvis-låt skrevet av Ray Charles. Platen ble så vidt lagt merke til, men den nådde 21. plass på Tio i Topp.
Benny kommer med
Hep Stars var misfornøyd med Hans Östlunds orgelspilling og jaktet på en erstatter. En venn av Svenne hette Göran "Benny" Andersson og ringte Svenne en dag. Bandet til Benny Elverkets Spelmannslag trengte å få flyttet utstyret sitt til et spillested og spurte om å få låne Svennes van.
Svenne kjørte dem til spillestedet og ble værende for å høre dem spille. Bandet var forferdelig men spillingen til Benny var fantastisk. Svenne spurte Benny om han ville være med i Hep Stars. Benny svarte ja. Dette var i oktober 1964.

To singler til ble utgitt før året var omme. Sangen A Tribute to Buddy Holly var en slager med Mike Berry fra 1961. If You Need Me, Wilson Pickett sin ballade fra 1963, var også spilt inn av Rolling Stones i 1964. Farmer John var en R&B sang fra 50-tallet som The Premiers hadde en amerikansk slager med i 1964.

Gennombrudd på TV
23. mars 1965 deltok Hep Stars på det svenske TV-programmet Drop In. De sang Cadillac og gjorde seg bemerket med et skikkelig sceneshow. Dette showet og deres rockete utseende vekket det svenske publikumet. Unge jenter ble deres mest trofaste fans.
17. april 1965 gikk låten Cadillac inn på 9. plass på Tio i topp. Den lå der i 14 uker med 1. plass som beste plassering. Sangen ble først kjent som Vince Taylors Rock’n’Roll hit Brand New Cadillac i 1959. Den engelske gruppen Renegades laget en beat-versjon, som den tok med på sine spillejobber i Skandinavia. Men det var Hep Stars som fikk slager med sangen. Pussycats gjorde også en innspilling i 1965 som havnet på B-siden av Ebb Tide.

En uke senere fikk Hep Stars enda en låt med på listen. Farmer John. Den klatret rett inn på 10. plass den 27. april 1965. Det ufattelige var at gruppen hadde tre låter samtidig på topp 10!
Kinks-låten Bald Headed Woman ble deres tredje singel på rad som ble nr. 1 sommeren 1965.
I juni opptrådte Hep Stars på norsk TV med Farmer John og Cadillac og begge disse gikk inn på den norske Top 10 listen. I tillegg hadde de norsk suksess med Bald Headed Woman og Benny sin komposisjon No Response sommeren 1965. I 1966 hadde Hep Stars sine siste hits i Norge. Det var Benny Andersons sine mesterlige popsanger Sunny Girl (skrevet på et hotellrom i Kongsvinger) og Wedding. Stor suksess hadde også den første svensk-språklige sang i Natt Jag Drömde som var på de norske listene i over et halvt år. Cornelis Vreswijk hadde skrevet svensk tekst til originalen Last Night I Had The Strangest Dream. Dette var en kampsang for fredsbevegelsen på 60-tallet og spilt inn av bl.a. Simon & Garfunkel.

Hep Stars var influert av Engelsk og Amerikansk Rock’n’ Roll. Deres første innspillinger er preget av Bennys flotte orgel. Samtidig hadde gruppen rykte på seg for å leve heftig på piker, vin og sang!
Benny var allerede i gang med å skrive sanger. Han var flink musikalsk, men trengte ofte hjelp med tekstene. I 1966 skrev han den klassisk inspirerte sangen Sunny Girl. Denne innspillingen var en slager i mange europeiske land. Det samme ble innspillingen Wedding som Svenne var med og skrev. Disse sangene var mer balladepreget enn Rock’n’Roll og skaffet gruppen mange nye tilhengere.

Hep Stars ga ut 7 LPer på 60-tallet. Den første We and Our Cadillac fra 1965 inneholder deres første slagere, coverlåter og Benny Andersons No Response.
LPen The Hep Stars on Stage var tatt opp under Folkepark turneen i 1965. Disse innspillingene minner til tider om ekte “Beatlemania”.
The Hep Stars fra 1966 er det viktigste albumet. Det lå på de norske listene i over et halvt år. Det inneholder også den første sangen som Anderson og Ulvaeus skrev sammen: Isn’t Easy To Say.

I Sverige hadde Hep Stars suksess med Kinks-låten So Mystifyning, Chad & Jeremy-låten Should I og Benny-låten Consolation. Den kenyanske sangen Malaika hadde de funnet under film-innspilling i Afrika. Mot Okänt Land er samme slager som Vanguards Mot ukjent sted.

En planlagt film, prøver på plateinnspillinger i England og USA, og start av eget produksjonsselskap kalt Hep House, tærte på krefter og økonomi. Benny tapte mange penger på disse prosjektene og brukte årevis på å rette opp økonomien. Restskatt ble også et mareritt.

Svenne & Lotta
I 1967 etter en konsert slappet gruppen av sammen med en svensk folkevisegruppe The Hootenanny singers. Han som skrev sangene her var Björn Ulvaeus. Umiddelbart var der kontakt mellom Björn og Benny og de startet å skrive sanger sammen. Første innspilling hvor Björn og Benny samarbeidet var Hootenanny Singers versjon av folkevisen Blomman.
De skrev også sangen No Time som begge banda spilte inn.

I 1968 gikk Svenne på konsert med den amerikanske gruppen The Sherrys.
Disse hadde hatt en hit i USA med Pop Pop pop-eye. Svenne ble sjarmert av en av jentene i gruppen, Charlotte Lotta Butler Walker. Det var en gjensidig og Lotta ble værende igjen i Sverige. Hun ble med i Hep Stars og en stund senere var de gift. Bryllupsbildet er coverbildet på LPen The Hep Stars på Svenska. Mange av sangene ble skrevet for Svenne og Lotta av Benny, Björn og Lars "Lasse" Berghagen. F.eks "A flower in my garden," "Songs we sang" og "Speleman."
De første slagerne med Svenne og Lotta var Let It Be Me og Tenda på Varann. I Norge var de største hitene Sandy og Bang-En-Boomerang
Slutten på Hep Stars
Etter at Janne mistet noen spillejobber pga ferie i Spania, ble Björn Ulvaeus tidvis medlem i Hep Stars i stedet for ham. Hep Stars siste innspilling Speedy Gonzales ble en stor hit.
Men gruppen var splittet. Svenne og Lotta gjorde kabaret- og underholdningsshow sammen med Benny. De andre ønsket mer Rock’n’Roll. I februar 1969 sluttet Janne Frisk i bandet.
På denne tiden hadde Benny møtt en jazz vocalist som het Anni-Frid Lyngstad. Björn hadde på sin side giftet eg med en popvokalist som hette Agnetha Fältskog. Björn og Benny bestemte seg for å danne en gruppe sammen med damene sine. Dette resulterte i en gruppe gikk rett inn i pophistorien noen år seinere……
Svenne og Lotta fortsatte som en duett og ble signert til Bjørn og Bennys plateselskap Polar.
Deres første LP var en samling av oldies produsert av Bjørn og Benny. De hadde også suksess med Melodi Grand Prix slageren Bang-en-boomerang. I løpet av 7
0- og 80 årene ga duen ut et ti-talls album.

Rester av Hep Stars dannet Gummibandet i midten på 70-tallet. I 1984 begynte Svenne og Lotta å opptre som Hep Stars igjen. I 1989 dro originale Hep Stars (uten Benny) på gjenforeningsturne. Siden har gruppen stadig vært å se på turne.
Svenne er medlem av supergruppa Idolerna med folk fra andre kjent 60-talls band. Han er forøvrig stor Elvis-fan og ga ut soloalbum med Elvis-låter I 1966.
Skandinavias beste band
Hep Stars var Skandinavias mest populære band da de var som best i perioden 1965-1967. Nå er kun Svenne og Janne igjen, dessverre. Lennart Hegland bor på et sykehjem etter at han ble hjerneskadet i 1999, Christer Petterson døde i fjor. Benny har kun spilt EN gang med Hep Stars etter oppløsningen i 1969. Det var enten på hans 50- eller 60-årsfeiring.

Ser man på platekarrieren til Hep Stars har de en solid pophistorisk plass. De startet ut som mange andre 60-talls band. Britsk beatmusikk var forbildet. De første innspillingene var som hundrevis andre forhåpningsfulle band sine innspillinger. Scenesjarme og det lykkelige valget av Cadillac gjorde at de slo gjennom. Bennys geniale sanger og orgelspill gjorde at de utviklet seg sammen med 60-tallet.
Enhver norsk platesamler bør ha minst en Hep Stars CD i sin samling. Det er to samlinger som anbefales: Cadillac Madness 40 Years 40 Hits eller 30 Titlar A-sidor B-sidor Lp-spor & Lite annat.

The Hep Stars Discografi:

Singles:

1964
Kana Kapila / I Got A Woman
A Tribute To Buddy Holly / Bird Dog
If You Need Me / Summertime Blues


1965

Farmer John / Donna

Cadillac / Mashed Potatoes

Bald Headed Woman / Lonesome Town
No Response / Rented Tuxedo
So Mystifying / Young and Beautiful
Should I / I'll Never Quite Get Over You

1966
Sunny Girl / Hawaii
Wedding / When My Blue Moon Turns To Gold Again
I Natt Jag Drömde / Jag Vet
Consolation / Don't

1967

Malaika / It's Nice To Be Back
Christmas On My Mind / Jingle Bells
Mot Okant Land / Någonting Har Hänt

She Will Love You / Like You Used To Do


1968
It's Been A Long Long Time / Musty Dusty
Det Finns En Stad / Sagan Om Lilla Sofi
Let It Be Me / Groovy Summertime
I Sagans Land / Tanda Pa Varann
Holiday For Clowns / A Flower In My Garden

1969

Speleman / Precis Som Alla Andra

Speedy Gonzales / Är Det Inte Karlek, Sag

Albums

1965 - We And Our Cadillac
1965 - Hep Stars On Stage
1966 - The Hep Stars
1967 - Jul Med Hep Stars
1968 - It's Been A Long Long Time
1968 - Songs We Sang
1969 - Hep Stars På Svenska

Svenne and Lotta Albums
1973 – Oldies But Goodies
1975 – Svenne & Lotta /2
1976 - Letters
1978 – Bring it On Home
1980 – Rolls Royce

1981 – Det är en Härlig en Härlig Feeling
1983 – Love In Colour

20 Golden Greats
Compromise
När Juldagsmorgon Glimmar
Tillsammans