Pussycats vil gjenskape musikalske minner

Av Kjell Olav Leirvåg

 

 
Sverre Kjelsberg og Trond Graff var hovedpersonene i The Pussycats. Trond hadde gjort to singelplater med The Jet Blacks tidlig på 60-tallet. Han ble gitarist og låtskriver for Pussycats. Sverre ”Teddy” Kjelsberg ble vokalist og en av frontmennene på scenen.

Sverre: - Å drive med musikk i Nord-Norge på 60-tallet var ikke enkelt. Plateartister fra landsdelen var like sjeldent som flyvefisk! Når vi startet gruppen The Artics var det med Cliff og Elvis som forbilder.

Trond hadde hørt om en gruppe fra Narvik som hadde gjort suksess i Sverige. Derfor dro 16-17 åringene av gårde mot Stockholm for å prøve lykken. Veien viste seg å være lang og mindre lukrativ enn de kunne forutse.

Uten Ekroth—ikke noe Pussycats

- Det var Sten Ekroth som ble redningen. Han kom inn som en far for oss. Han kjøpte nytt utstyr og skaffet oss et konsertlokale til å øve i. Vi så ikke på ham som en forretningsmann. Det visste vi ikke hva var! Vi har fortsatt god kontakt med ham og han er en fin fyr, sier Sverre foran Pussycats sin konsert på lørdag.

Trond: - Hadde det ikke vært for Sten Ekroth hadde Pussycats aldri blitt til. I tillegg til å ha penger, var han villig satse på et ukjent band fra Nord-Norge. Han hadde utrolig friske ideer som han satte ut i livet.
- Han gapte nok over mer enn han kunne svelge. Samtidig hadde han rygg til å bære krakket når det kom.

- Når vi hører deres første innspillinger fra Stockholm tidlig i 1965 så hører vi at Pussycats allerede da var en god gruppe. Innspillingene har tålt tidens tann?

- Vi hadde et miljø i Stockholm hvor vi lærte av hverandre, sier Sverre - Alle spilte låter av Stones, Animals og alle andre engelske band.
Sten sitt budskap var: Skal dere skille dere ut så lag låter sjøl! Trond som var musikalsk leder av gruppa fikk jobben med å komponere.

- Tiden i Stockholm var tøff, men nyttig legger Trond til.

Fem konserter som oppvarming for The Stones.

- Dere var oppvarmingsband for Rolling Stones 5 ganger i 1965. Fikk dere noe kontakt med dem?

- Mick og Keith var ikke lette å få kontakt med. Mens Brian Jones derimot var en fin fyr. Han var interessert i oss og ville gjerne høre noe om norsk musikk. Rolling Stones gjorde oss også mye mer bevisst på vår sceneopptreden.

Trond Graff mener det var et stort privilegium å få oppleve ungdomstiden som medlem av the Pussycats.

- Hva var det største i din karriere?

- Uten tvil samarbeidet med Svein Erik Børja. Han var utrolig flink og betydde mye for min musikalske utvikling.
Sverre: Enig i det, men min viktigste påvirkning var mine foreldre. Som 6-åring begynte jeg i guttekor og min far kjøpte den første gitaren til meg når jeg var 12år.
Jobber ved Teater

- Hvordan ser dere på tiden i Pussycats?

- Vi ville ikke vært den foruten. Vi var privilegerte og det betydde mye for oss personlig. Jeg fikk et godt grunnlag for mine 30 år som komponist og arrangør ved Hålogaland Teater legger Sverre til.
I dag er Trond Graff tilsatt som altmuligmann ved Oslo Nye Teaters barneavdeling - Dukketeateret.

- En kjekk jobb som jeg trives veldig godt i.- Jeg har vært veldig heldig. Jeg har hele tiden vært aktiv i musikken. Har spilt i danseband, vært innom country og hatt mitt eget enmannsband.

- Du var jo hovedkomponist i The Pussycats. Lager du fortsatt musikk?

- Ja jeg har flere skuffer med musikk jeg har laget. Det meste vil vel aldri se dagens lys.

Det er ikke første gang Pussycats er på Karmøy?

- Vi hadde leid en turnebuss, tok feil av veien og havarerte. Hvor på Karmøy konserten ble holdt eller hvor havariet skjedde husker han ikke.

Undertegnede husker at Pussycats spilte på ungdomshuset på Dalen våren 1969. Trond var sjåfør og sjauer. Jeg husker jeg fikk være med å bære utstyr og sette det sammen på scenen. Jeg måtte personlig ofre en tau fra refleksbrikken min for å snøre til en tromme! Det er denne snoren Pussycats nå vil ”betale” tilbake.The Pussycats på Tromsø Øl-Festival 2001

Dagens Pussycats

- Favorittlåter fra Pussycatstiden?

- Vi liker de samme som publikum: Just a Little Teardrop, Love Me Tonight, Let Me Stay with You og The Craftsman. Ebb Tide er jo klassisk.

Det er ikke originalbesetningen til Pussycats som kommer til Karmøy

- Hva vil dere si om bandet som spiller i Kopervik?

- Fantastisk flinke folk. De kommer fra studio og teatermiljø. Gitaristen Oddmar Amundsen er en veldig dyktig studiogitarist som har spilt i svenske studioer i 15 år og vært på turne med mange band. Inge Kolsvik er en glimrende keyboardspiller med fin følelse for musikken.
Tor Dalsrud
spiller trommer. Alle disse kjenner de gamle Pussycatslåtene veldig godt.

- Det fryder oss å spille med disse folka. Vi gleder oss til å gjenskape gode musikalske minner for et feststemt publikum.