The Rebells

The Rebells, ankerfestet innen Karmøypopen
A
v Finn Willy Fosen

The Rebells startet i 1963 med

  • Karl Magnus Sjøen  Trommer og sang

  • Arne Kristiansen  Gitar og sang

  • Sigmund Liknes  Bassgitar

  • og Tomas Bauge Gitar

The Rebells har vært opprørere siden begynnelsen på sekstitallet. Gruppa, som egentlig er snill og fredsommelig av seg, har holdt det gående så å si sammenhengende i over fire tiår. Var samme besetning fram til 1966 da Karl Erik Lie, Alf Bjarne Jørgensen og Rolf Iversen ble med. Seinere har bl.a. Hans Audun Jacobsen, Graham Smith og Arvid Solvang vært innom.

De første spillejobber var i hovedsak dansetilstelninger på idrettshuset på Åkra. Siden ble det utvidet til Dalen (onsdager), Kopervik (søndager) og Skudeneshavn (fredager) samt Nordbygdene, Rossabø, Festiviteten (Rød og blåsal) etc.

Deres store gjennombrudd kom etter deltagelse på talentkonkurransen (1963)  i Kuppelhallen på Bjergsted i Stavanger hvor de endte på 3dje. plass.

De hadde i en lang periode fast spilling i Haraldsvang og Snorre, som på den tiden var populære utesteder. Ellers var det spilejobber i distriktet Sandeid, Skjoldastraumen, Nedre Vats etc.

 

I 42 år
Evigunge primus motor Arne Kristiansen klinger rytmen og frykter slett ikke gamle lydbilder i det moderne samfunn.
– For nå gleder du deg til BackBeat?
- Absolutt! Vi er innstilt på å gjøre det best mulig. Alt bør være korrekt, melodiene skal
sitte for de er ikke like fra jobb til jobb. Vi tar det enkle veldig alvorlig.
- Det er ikke mange som slår deg med over 42 år i samme gruppe?
- Det er nok sant, men det har vært moro hele tiden. Det er jo i sekstitallsmusikken vi hører hjemme og den musikken har ikke forandret seg særlig. Paul McCartney lyder i dag stort sett på samme måte som Beatles gjorde på 60-tallet. Vi spiller svisker som er relatert til denne musikkformen.
- Største forskjellen da og nå?
- Da vi startet var vi nok ikke så gode som vi sjøl trodde. Men det var jo eksklusivt å spille i band. I dag må du være høgt oppe i popkarusellen for å kunne farte rundt og turnere slik som vi gjorde.
- Hvor ofte spiller dere nå for tiden?
- Der går i perioder. Anslagsvis en gang i måneden tror jeg er dekkende, sannsynligvis mer enn 12 ganger i året. Og vi spiller nesten alt. Men svensktopper og dansebandmusikk skjærer vi klar, har liksom ikke helt sansen for det. Det er veldig viktig å velge riktig musikk til folk i salen. Og en ting kan jeg love:
Vi har ikke tenkt å gi oss med det første!

Stoppet av militæret
I 1965 var Rebells med i talentkonkurranse i Stavanger. Alle de beste gruppene fra distriktet deltok og selv om de ikke nådde helt til topps (Tony & The Swing Blues vant), fikk Rebells en særdeles hederlig 3. plass. Og kanskje det viktigste av alt: Karmøys Rebells slo knock-out på Moonspinners fra Haugesund!
Samme år var Rebells på landsomfattende turne sammen med Harald Pettersen.
«Kristiansen konne dessuten synga det mesta og han supplerte Pettersen med stil og eleganse, om me skal tro de gamle rapportane » står det i «Det gjekk på engelsk og norsk. Popmusikk i Rogaland til 1975» (Samlaget 2001).

Turnesuksessen til tross, det spørs om ikke d’herrer Kristiansen og Pettersen begge
har hatt skjellig grunn til berettiget harme mot det norske forsvaret.
Arne fordi han ikke fikk permisjon til prøveinnspilling for Philips i Oslo og Harald som
gikk glipp av betydelige honorarinntekter etter en planlagt folkparksommer i Sverige. Årsak? Militærets forstokkede fortolkninger av egne permisjonsregler.

Dansegalla
De seneste årene har Rebells gitt ut to kassetter med coverlåter som er blitt solgt lokalt. De har deltatt i dansegallaer i lag med bl.a. «Vikingarna», «Skandinavia», «Septimus» og hatt backingoppdrag for Hans Petter «Jeg kommer snart igjen» Hansen.
Dagens besetning, som spiller opp til dans etter storshowet 28. mai, består av

  • Arne Kristiansen (gitar/sang),

  • Karl Erik Lie (keyboard),

  • Per Ivar Iversen (trommer),

  • Terje Fjell (bass) og

  • Svein Enerstvedt (gitar).